Een reactie plaatsen

Artikel 9. De slag bij Waterloo

Slag bij Waterloo

Slag bij Waterloo was veldslag bij Waterloo. In 1914 werd Napoleon opgesloten op de eiland Elba. Op 26 februari 1815 ontsnapte hij al van het eiland door zijn virenden.

De nacht van 17 op 18 juni regende het nog altijd.De losse grond veranderde in bruine modder. Dat was de reden dat Napoleon de volgende dag pas om half twaalf het sein tot de aanval gaf. Maar ook toen was het nog te nat. Daardoor slaagde Napoleons broer Jerome Bonaparte erniet in de kasteelboerderij Hougoumont in te nemen. Ondertussen werd er door de Fransen een ‘Grande Batterie’ verzameld van 76 kanonnen. Rond 1 uur ‘smiddags barstte het bombardement van deze ‘grandebatterie’ los. Het bombardement had minder effect dan ze verwacht hadden: de Britten en Nederlanders stonden achter de heuvelkam opgesteld, en hadden zelfs het bevel gekregen te gaan liggen. Door de drasserige grond had het minder effect van de artillerie: scherven werden in de grond gezogen, en sommige kogels “stuiterden” niet zoals op harde grond.

De Slag bij Waterloo was het einde van een paar oorlogen die waren begonnen met de door de Fransen gewonnen Slag bij Valmy (1793). Waterloo maakte de weg vrij voor het Britse Rijk: dit zou – na anderhalve eeuw Franse hegemonie – tot aan de Eerste Wereldoorlog een gestage uitbreiding en weinig ernstige tegenslagen kennen. Het Britse rijk zou het toppunt van zijn macht bereiken en de Britse vloot zou in de wereld de Pax Britannica bewaren. Het is geen verrassing dat de 19e eeuwse Britse historicus Edward Creasy de slag onder zijn vijftien meest beslissende veldslagen in de wereld rekende.

Het Franse leger verliet het slagveld in volledige chaos en trok zich via Charleroi terug over de Franse grens. Napoleon keerde terug naar Parijs, dat hij op 21 juni 1815 bereikte, maar hij werd niet meer als keizer gezien. Een paar weken wachtte hij werkloos op het landgoed Malmaison bij Parijs. Een poging om naar Amerika te vluchten werd verijdeld omdat de Engelsen alle havens hadden afgegrendeld.

Carmen Visser

slag bij waterloo

slag bij Waterloo

Plaats een reactie