Een reactie plaatsen

Artikel 5. Het geloof in de Franse revolutie

Het geloof in de Franse revolutie

 

Wat was het geloof in de Franse revolutie? En mochten mensen zomaar een geloof hebben?

In Frankrijk waren de meeste mensen christelijk/Katholiek en ze waren streng gelovig. Mensen waren christelijk omdat ze dachten dat alles van god kwam, voedsel, dieren, de zon, de aarde. Ze dachten van alles omdat ze de bijbel lazen, ze gingen ook naar de kerk om te bidden voor vergiffenis want ze wouden graag in de hemel/paradijs komen.  De christenen geloofde in Jezus, de zoon van god.

Er was een groep die de propagandisten heette die hoorde bij de verlichting. Deze mensen waren tegen bijgeloof, misbruik van recht in de kerk en staat, ze kwamen op voor zekere grondrechten. Ze wijzigde het denken over de politiek, de wetenschap, de economie, de cultuur, de opvoeding en de religie in de westerse wereld.  De verlichting wouden dat er verandering zou komen daarom verspreidde ze verhalen en feiten.

Er ontstond wel een botsing tussen die twee groepen maar de Rooms- katholieke kerk kwam er weer boven op, ze wouden herstel van de vrijheid van eredienst, een bezoldiging van de katholieke geestelijkheid door de Staat, in ruil voor de tijdens de Revolutie genationaliseerde en door de revolutionaire regering verkochte kerkelijke bezittingen en een herindeling van Frankrijk.

   Hafsa Salhi

 geloof

 

Plaats een reactie