Een reactie plaatsen

Artikel 6. De Franse grondwet

De Franse grondwet

De Franse grondwet is  uit de tijd van de Eerste Franse Republiek. De Franse grondwet is in 1793 onstaan.

De Franse grondwet is uit 1793 en het was in de eerste Franse Republiek.

10 juni werd het comite onder andere door Georges Danton bij elkaar geroepen, Marie-Jean was een van de gene die het onderwerp aan had aangeboden.

De grondwet is op 24 juni geintroduceerd en goed gekeurd in 1793, maar het is nooit in actie gekomen omdat er ruzies waren in het land en de verschillende gemeentes het geen goed idee vonden.

De grondwet werd aan de bevolking voor gelegd maar 90% koos dat er een nieuwe grondwet gemaakt moest worden.

Op 10 augstus  1793, de verjaardag van de bestorming van de Tuilerien, werd de nieuwe grondwet gekozen , ze hebben het gevierd maar op de volgende dag 13 augustus werd het weer uitgesteld tot na de vredestijd.

De opschorting werd op 10 oktober aanvaard door covention nationale.

Het begin van de grondwet ligt bij de verklaring van de rechten van de mens en de burgers van 26 augustus 1789 de grondwet van 1791.

De macht van de koning werd beschermd met een opschortend. Herault de Seychelles liet de wet zien, die was al maanden lang geamendeerd met decreten, het werd door Nicolas de Condorcet geproduceerd.

Hoe lang de volksvergadering werd op 1 jaar vastgesteld waarbij alle burgers (mannen) die boven de 21 waren mochten deelnemen aan de verkiezingen.

Vrouwen werden niet toe gelaten van het burgerschap. Er was geen verschil meer tussen burgers die actief waren of passief kiesrecht.

De zittingstermijn van de volksvergadering werd vastgesteld op 1 jaar, waarbij alle mannelijke burgers boven de 21 jaar mochten deelnemen aan de verkiezingen.

Vrouwen werden nadrukkelijk uitgesloten van het burgerschap. Er bestond geen verschil meer tussen burgers met een actief en passief kiesrecht.

 Rogier Teeuwissen

grondwet

Plaats een reactie