Een reactie plaatsen

Artikel 4. Lodewijk XIV.

Lodewijk XIV.

Wie was Lodewijk en wat deed hij in de Franse revolutie?

Lodewijk XIV is geboren in Saint-Germain-en-Laye op 5 september 1638. Lodewijk XVI was de Franse koning vooral bekand als de Zonnekoning. Zijn heerschappij, van 1643 tot zijn dood in 1715, begon toen hij vier jaar oud was en duurde tweeënzeventig jaar, drie maanden en achttien dagen. Als zodanig is het één van de langste gedocumenteerde heerschappijen van een Europese vorst.

Toen Lodewijk XIV in 1661 zelf ging regeren riep Lodewijk XIV zichzelf uit als koning bij de gratie van God, plaatsvervanger van God op aarde; dit is het zogenaamde droit divin. Lodewijk meende dat de koning boven de wet stond. Om dit te verklaren gebruikte hij ideeën van het Romeinse recht, waarin dat vorstelijk absolutisme religieus verantwoord werd. De theoloog Bossuet goot deze absolutistische theorie in theologische vormen en werd beloond met een carrière als bisschop. Lodewijk heeft veel gevochten.

Lodewijk XIV is voor zijn tijd heel oud geworden 77 min 4 dagen. Hij liet zijn land in financiele chaos achter. De vele oorlogen hadden aanvankelijk wel terreinwinst opgeleverd, maar er waren duidelijk kosten aan verbonden en hij heeft het land met een enorme schuld opgezadeld. De belastingheffing was gebrekkig en onrechtvaardig: de adel en geestelijkheid betaalden vrijwel niets. Door de hoge geldschuldes kwam de stad in hongersnood. Op zijn sterfbed biechtte hij toch nog één grote zonde op: “J’aimais trop la guerre” (ik hield te veel van de oorlog). Lodewijk XIV werd opgevolgd door zijn kleinzoon Lodewijk XV die nog maar 5 jaar oud was.

Gemaakt door:

Mijke Bosboom

Plaats een reactie