Een reactie plaatsen

Artikel 12. verlichting

De verlichting

De Verlichting is kort samengevat de nieuwe manier van denken rond de 18e eeuw. In dit artikel ga ik u wat vertellen over hoe de Verlichting ontstond, Waarom er verlichting kwam, Hoe de wetteschap zich ontwikkelde, Hoe de wetteschap hun gedachten aan de buiten wereld uitte, Hoe de mensen vroeger dachten tijdens de verlichting, Wat had de verlichting voor invloed op de regering en wie hadden een belangerijke rol tijdens de verlichting.

De verlichting begon in de 17e eeuw tot aan de franse revolutie. De verlichting begon in de landen Engeland, Schotland, Frankrijk, Duitsland. Mensen in Europa wouden meer landen ontdekken, Ze wouden meer zien van de wereld. Ze Probeerde samen te werken met andere landen. Vroeger was het heel speciaal als je samen werkte met een land of een volk dat was kompleet iets nieuws in die tijd. Er kwamen boeken op de markt over reizen en de wereld. In die tijd kregen mensen van adel en de koning die kreeg steeds minder macht en haden minder recht, De burgers daar in tegen kregen steeds meer voor het zeggen en duurfde voor hun mening uit tekomen.

Waarom kwam de verlichting eigenlijk?

De rede waarom de verlichting er kwam was eigenlijk omdat de mensen gingen na denken over de wetteschap. Ze wouden nieuwe dingen van de wetteschap ontdekken en de waarheid van allerlei dingen weten. De mensen in die tijd gingen steeds meer aan zich zelf denken daardoor kregen de mensen concurentie ze wouden elkaar verbeteren.

Hoe ontwikkelde de wetteschap zich?

Wat ik net als zij de mensen wouden dingen gaan onderzoeken en de waarheid weten van dingen zo zijn ze begonnen met de wetteschap.

Hoe uitte te wetteschappers zich naar de buiten wereld?

Door het maken van exspirimenten konden de wetteschappers hun gedachten uitt. Als de wetteschappers een exspiriment haden ontdekt wouden ze het aan iedereen laten weten, nee niet alleen aan zijn of haar buurvrouw nee aan de hele wereld wouden ze het laten weten. Dit deden ze door enyclopedien die samen werden gesteld door:

Dennis Diderot

Jean d ‘Alembert

Voltaire

Rousseau

Montesquieu

In 1759 werd de encyclopedie verboden.

Hoe dachten mensen vroeger tijdens de verlichting?

Vroeger had de kerk heel erg veel macht, De kerk zei allemaal magische dingen. De mensen waren vroeger allemaal katholiek. Sommige dingen die de kerk zeiden waren niet waar maar de kerk had zo veel macht dat de mensen de kerk geloofde. De kerk zei vroeger dat de mensen vanaf hun geboorte al door en door slecht waren maar tijdens de verlichting veranderde dit. De mensen gingen het tegen overgestelde denken.  Het motto tijdens de verlichting was: mensen zijn van nature goed. Daarom vond men het steeds belangerijker dat alle mensen gelijke rechten hadden.

Wat had de verlichting voor invloed op de regering?

Mensen die op de verlichte manier denken gingen steeds meer tegen de traditie’s verzetten. Bijvoorbeeld naar de kerk gaan en de monarchie ( iemand die het land regeert). Degene die regeerde kreeg steeds meer kritiek van andere, mensen wouden gaan samenwerken en ze wouden ook meer macht hebben. De monarchie is nooit echt weggeweest. De mensen vroeger dachten dat god hun op de wereld had gezet voor een bepaald doel. Daar dachten mensen na de verlichting wel anders over. Door het probleem met de monarchie ontstond er de democratie.

Wie hadden er een belangerijke rol tijdens e verlichting?

De volgende mensen hebben een belangerijke rol in de verlichting:

Baruch Spinoza

Denis Diderot

Jean Le Rond D’ Alembert

Pierre Bayle

John Locke

Sir Isaac Newton

Robert Hooke

Benjamin Franklin

Michelle Poort

verlichting

de verlichting

Plaats een reactie